Vägen tillbaka till Jerusalem

Vi påminner oss om detta slag – vid Hudaybiyah – och vet vad avgudadyrkarna döljer mot muslimerna. Det är ytterst sorgligt att vi försummar detta faktum idag. Vi tror att avgudadyrkarna och de otrogna bland judarna och de kristna är våra vänner. Men vi säger utmed tron och trosläran att de är fiender till oss. Det säger vi utmed tron och trosläran innan vi bevisar det med diverse händelser. Allâh (ta´âlâ) säger i Sin bok:

وَالَّذينَ كَفَرُواْ بَعْضُهُمْ أَوْلِيَاء بَعْضٍ

”De otrogna är sinsemellan bundsförvanter och de stöder och beskyddar varandra.”1

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ لاَ تَتَّخِذُواْ الْيَهُودَ وَالنَّصَارَى أَوْلِيَاء بَعْضُهُمْ أَوْلِيَاء بَعْضٍ

”Troende! Välj inte judar och kristna till era bundsförvanter – de stöder och skyddar varandra.”2

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا تَتَّخِذُوا عَدُوِّي وَعَدُوَّكُمْ أَوْلِيَاء تُلْقُونَ إِلَيْهِم بِالْمَوَدَّةِ وَقَدْ كَفَرُوا بِمَا جَاءكُم مِّنَ الْحَقِّ

”Troende! Tag inte Mina fiender – de är också era fiender – till bundsförvanter som ni skänker vänskap och tillgivenhet, [människor som] har avvisat den sanning som ni har fått del av.”3

Angående händelserna, får ni titta på vad som hände när judarna belägrade Jerusalem. De har ingen rätt till staden. Vem har rätt till Jerusalem? Muslimerna. Vi säger inte heller att staden tillhör araberna. Araberna har ingen rätt till Jerusalem om de inte håller fast vid Allâhs religion. Allâh säger:

وَلَقَدْ كَتَبْنَا فِي الزَّبُورِ مِن بَعْدِ الذِّكْرِ أَنَّ الْأَرْضَ يَرِثُهَا عِبَادِيَ الصَّالِحُونَ

”I den bok av visdom efter [den första] påminnelsen har Vi skrivit att Mina rättskaffens tjänare skall ärva jorden.”4

Det är de som har rätt till mark och land. Mûsâ sade till sitt folk som var troende på den tiden:

يَا قَوْمِ ادْخُلُوا الأَرْضَ المُقَدَّسَةَ الَّتِي كَتَبَ اللّهُ لَكُمْ

”Gå in i det heliga landet, som Allâh har bestämt för er, mitt folk!”5

De skulle strida mot ett tyranniskt och otroget folk. Därför hade de mer rätt till marken. Efter att Shâm har erövrats av de troende, tillhör marken dem och de har mer rätt till den.

Härmed säger jag – och Allâh vet bättre – att Levanten, och i synnerhet Palestina, inte kan återtas om man inte följer de tidigare muslimernas metod. Det skall ske under en ledning som ´Umar bin al-Khattâbs ledning och med män som hans soldater. De skall endast kriga för att Allâhs ord skall vara det högsta. Om muslimerna uppnår detta, kommer de att kriga mot judarna så pass, att när en jude söker skydd under ett träd, ropar trädet:

”Muslim! Allâhs tjänare! Det finns en jude under mig. Kom och döda honom.”

Men så länge vi anser denna konflikt med judarna vara nationalistisk, kommer vi inte att lyckas. Allâh hjälper endast den som hjälper Hans religion:

وَلَيَنصُرَنَّ اللَّهُ مَن يَنصُرُهُ إِنَّ اللَّهَ لَقَوِيٌّ عَزِيزٌ الَّذِينَ إِن مَّكَّنَّاهُمْ فِي الْأَرْضِ أَقَامُوا الصَّلَاةَ وَآتَوُا الزَّكَاةَ وَأَمَرُوا بِالْمَعْرُوفِ وَنَهَوْا عَنِ الْمُنكَرِ وَلِلَّهِ عَاقِبَةُ الْأُمُورِ

”Ja, Allâh skall hjälpa alla som hjälper Honom – hos Allâh ligger all styrka, all makt – de som, om Vi ger dem makt och myndighet på jorden, förrättar bönen och ger åt de fattiga och anbefaller det som är rätt och förbjuder det som är orätt. Allt återvänder till sist till Allâh.”6

Om vi begrundar samfundets första muslimer, ser vi att de segrade utmed Tawhîd, uppriktighet gentemot Allâh, rättelse efter sändebudet (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) och avståndstagande till nonsens, låga karaktärer, oanständigheter och liknelse av  fienden. Problemet är att vissa av dagens människor anser det vara fint och ädelt att likna de otrogna. Samtidigt anser de att det är bakåtsträvande att återvända till sändebudet (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) och hans följeslagare:

وَإِذَا رَأَوْهُمْ قَالُوا إِنَّ هَؤُلَاء لَضَالُّونَ

”Och när de ser dem säger de: ”De där [människorna] har sannerligen gått vilse!””7

Därför måste vi, bröder, gå tillbaka och läsa och fundera över det som hände samfundets första generationer så att vi kan rätta oss utmed dem. Då kommer vi att segra.

1 8:73

2 5:51

3 60:1

4 21:105

5 5:21

6 22:40-41

7 83:32