Takbîrât under ´Îd-dagarna

Fråga: Hur läses Takbîr i samband med ´Îd? Har det rapporterats att sändebudet (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) följeslagarna och Salaf läste det kollektivt?

Svar: För det första har inget i sakfrågan rapporterats från sändebudet (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam). Det har dock rapporterats från följeslagarna. Det rapporteras att de läste Takbîr högt. Via allt som har rapporterats kring Takbîr, Tahlîl eller kollektiv Talbiyah, vet vi att de inte behöver läsas enstämmigt. Låt dem läsas högt, men utan planerad enstämmighet. Detsamma gäller Takbîrât efter bönerna under ´Îd. Däremot är det grundlöst att läsa Takbîrât endast efter bönerna. Dessa Takbîrât skall läsas innan bönerna, efter bönerna och mellan bönerna – hela tiden. Här sitter jag och säger:

الله أكبر الله أكبر الله أكبر، لا اله إلا الله. الله أكبر الله أكبر و لله الحمد

Allâh är större, Allâh är större, Allâh är större. Det finns ingen sann gud utom Allâh. Allâh är större, Allâh är större och lov och pris tillkommer Allâh.”

Detta är föreskrivet att säga under ´Îd-dagarna. Det är emellertid grundlöst att bara säga det efter bönerna. Men den som läser det efter bönerna, före bönerna och under bönerna skall inte fördömas för det.