Satans otro

1769 – Det sades till Ahmad bin Hanbal:

”Syndar man om man gläds över det som drabbar Ibn Abî Du’âds anhängare?” Han svarade: ”Vem blir inte glad?” Det sades till honom: ”Ibn-ul-Mubârak sade: ”Han som hämnas al-Hadjdjâdj är Han som hämnas på al-Hadjdjâdj.” Då sade han: ”Vad har detta med al-Hadjdjâdj att göra? Dessa människor ville ju ändra på religionen.”

1770 – ´Abdul-Malik bin ´Abdil-Hamîd underrättade mig: Abû ´Abdillâh berättade för mig om Djahmiyyah och vad de gör och sade:

”Människorna saknar skam.”

1771 – ´Abdullâh bin Muhammad underrättade mig: al-Muthannâ al-Anbârî berättade för oss att han hörde Abû ´Abdillâh säga:

”Vad har islam råkat ut för!”

1772 – Muhammad bin Mûsâ underrättade mig att Hamdân bin ´Alî berättade för dem: Jag hörde Ahmad säga:

”Djahmiyyah säger att man är troende om ens hjärta känner Herren ehuru man inte handlar med kroppsdelarna. Det där är ju Iblîs otro. Han kände sin Herre med sitt hjärta och sade:

رَبِّ بِمَآ أَغْوَيْتَنِي لأُزَيِّنَنَّ لَهُمْ فِي الأَرْضِ وَلأُغْوِيَنَّهُمْ أَجْمَعِينَ

”Herre! Eftersom Du har kommit mig att begå ett felsteg, lovar jag att utmåla [det onda] på jorden i de mest förföriska färger och att leda dem alla till synd.”1

1773 – ´Abdul-Malik bin ´Abdil-Hamîd underrättade mig: ´Abbâs al-Warrâq berättade för mig: Jag hörde Wakî´ säga:

”Djahmiyyah säger att tron består av hjärtats visshet. Den som säger så skall krävas på ånger. Antingen ångrar han sig eller också halshuggs han.”

115:39