Salafiyyûn, inte Khawâridj, kommer med kalifatet

Fråga: Vissa bröder menar att det är Salafs metodik som kommer att återuppta det renläriga kalifatet, som sändebudet (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) berättade om, och bevisar det med Hudhayfahs (radhiya Allâhu ´anh) hadîth om ledarna:

”Profetkallet kommer att vara bland er så länge Allâh vill. Därefter lyfter Allâh upp det när Han vill göra det. Därefter kommer det renläriga kalifatet att vara utmed profetkallets väg…” till dess att han sade: ”Därefter kommer kalifatet att vara utmed profetkallets väg.”

De säger att de som etablerade det första renläriga kalifatet efter profetkallet var följeslagarna (radhiya Allâhu ´anhum) och att de som kommer att återuppta det innan Domedagen är de som håller sig till följeslagarnas metodik. Det betyder, säger de, att Salafs metodik är förberedd av Allâh för det som muslimerna längtar efter…

al-Albânî:

إِنَّهُ لَحَقٌّ مِّثْلَ مَا أَنَّكُمْ تَنطِقُونَ

”Allt detta är sanning, [lika sant] som att ni har förmågan att tala!”1

Fråga: Är bevisningen med denna hadîth…

al-Albânî:

إِنَّهُ لَحَقٌّ مِّثْلَ مَا أَنَّكُمْ تَنطِقُونَ

”Allt detta är sanning, [lika sant] som att ni har förmågan att tala!”

Så är det tillsynes.

Fråga: De säger att det som kommer att etablera detta kalifat är tillämpandet av Allâhs (tabârak wa ta´âlâ) suveräna rätt till dyrkan på jordens yta. De bevisar det med hadîthen hos al-Bukhârî och Muslim som rapporteras via Abû Hurayrah och Ibn ´Umar (radhiya Allâhu ´anhumâ) i samband med kriget mot judarna där till och med trädet och stenen kommer att säga:

”Muslim! Allâhs slav!”

Det är alltså tillämpandet av Allâhs suveräna rätt till dyrkan som resulterar med seger, stabilitet…

al-Albânî: Det råder det inga tvivel om. Det är även det som resulterar med underverk. Här ser du exempel på muslimernas avvikelse när de tror att de kommer att vinna på samma sätt som de otrogna kommer att vinna mot varandra med hjälp av materiell kraft. De tror att de kan besegra de otrogna med likadan materiell kraft. Bara det bevisar hur de liknar de otrogna. Hos dem existerar inte versen:

إِن تَنصُرُوا اللَّهَ يَنصُرْكُمْ وَيُثَبِّتْ أَقْدَامَكُمْ

”Om ni ger Allâh er hjälp skall Han hjälpa er och göra er stadiga på foten.”2

Sådant finns inte hos dem. De otrogna har inget annat än kraft och vapen. Följaktligen ser du hur de går över gränserna; de inser att de har mer vapen än andra. Å andra sidan kämpar muslimen för att förbereda sig, precis som Allâh (ta´âlâ) sade:

وَأَعِدُّواْ لَهُم مَّا اسْتَطَعْتُم مِّن قُوَّةٍ

”Och vidtag alla rustningar ni förmår.”3

Men man skall inte tro att den här styrkan är allt. På samma sätt skall man inte heller tro att arbetet för levebrödet är allt:

وَمَن يَتَّقِ اللَّهَ يَجْعَل لَّهُ مَخْرَجًاوَيَرْزُقْهُ مِنْ حَيْثُ لَا يَحْتَسِبُ

”Allâh visar var och en som fruktar Honom en utväg ur [alla svårigheter] och sörjer för honom på ett sätt som han inte kan ”förutse.”4

151:23

247:7

38:60

465:2-3