Kunskap eller Djihâd i Bosnien?

Fråga: Jag har flera alternativ framför mig. Jag vill välja ett av dem och jag vill veta vad ni tycker om det. Jag är en student och har följande alternativ framför mig:

1 – Söka religiös kunskap i detta land.

2 – Djihâd för Allâhs sak i Bosnien och Hercegovina eller något annat land.

3 – Återvända till hemlandet för att arbeta för Allâhs religion och kalla till den. Vanligtvis slutar detta alternativ med att man fängslas.

4 – Stanna kvar i detta land och tjäna ihop pengar för att skicka dem, eller åtminstone en del av dem, till fattiga och fängslade i vårt hemland. Vad råder du mig, må Allâh skänka dig framgång?

Svar: Jag anser att av alla dessa alternativ är det bäst att söka religiös kunskap. Religionen kan inte existera utan kunskap. Dagens människor är i behov av en religiös och djupt rotad kunskap så att man inte vänder sig till de okunniga om de lärda försvinner. Dessa människor kommer att gå vilse och vilseleda andra. Jag anser som sagt att det bästa av dessa alternativ är att söka religiös kunskap.

Men om du inte är rätt man till kunskap… Det finns människor som inte kan ta emot kunskap. Antingen är man som en korg som fylls med vatten. Känner ni till detta exempel? Om du sänker korgen i vatten och sedan tar upp den, blir ingenting kvar. Vissa människor är så. De kan inte komma ihåg något. Eller så är man också en stark och modig person som tar initiativ. När han sätter sig ned för att studera, blir han lat och uttråkad och gagnas ingenting. I detta fall är det bättre att sluta sig till fronten i ett muslimskt land.

Landet som har störst rätt till det idag är Bosnien och Hercegovina. Vi hoppas på att de skall segra mot de angripande och orättvisa serberna. Ni hör själva hur de otrogna länderna inte alls är pigga på att sätt stopp för serbernas angrepp. Om det finns någon som kan uppmuntra dessa Mudjâhidûn för att sätta stopp för dessa människors angrepp, så är det mycket bra.

Människor varierar. Var och en kan bidra med det som passar en bäst. Därför ser du sändebudet (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) svara var och en som frågar honom på ett sätt som passar frågeställaren bäst. Exempelvis kom en man till honom och sade att han ville gå ut i Djihâd. Då frågade profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) honom:

”Lever dina föräldrar?”

Han sade:

”Ja.”

Då sade profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam):

”Gör Djihâd hos dem.”

Sändebudet (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) visste från hans tillstånd att det vore bättre för honom att stanna kvar hos sina föräldrar och ta hand om dem än att gå ut i Djihâd. Kanske var han inte heller särskilt berättigad till Djihâd.

Men när profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) talade över lag, frågade ´Abdullâh bin Mas´ûd honom om vilka handlingar som Allâh älskar mest. Då sade han:

”Bönen i tid.”

När han sedan blev frågad om handlingen därnäst, sade han:

”Tillgivenhet till föräldrarna.”

När han sedan blev frågad om handlingen därnäst, sade han:

”Djihâd för Allâhs sak.”

Och ibland kan svaret variera beroende på frågeställarens tillstånd.