Kriget före kriget

Fråga: Det finns en hadîth hos at-Tabarânî som säger om kriget mot judarna:

”Ni kommer att vara i öster och de kommer att vara i väster.”

Är formuleringen bekräftad från profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam)? Vissa säger att muslimerna skall inte kriga mot judarna förrän ´Îsâ och al-Mahdî kommer, det vill säga mot ad-Dadjdjâl som kommer att dyka upp i Asfahân med 70.000 judar. De menar att om det hade funnits ett krig dessförinnan, så vad betyder då Allâhs ord:

وَقُلْنَا مِن بَعْدِهِ لِبَنِي إِسْرَائِيلَ اسْكُنُواْ الأَرْضَ فَإِذَا جَاء وَعْدُ الآخِرَةِ جِئْنَا بِكُمْ لَفِيفًا

”Därefter sade Vi till Israels barn: ”Bo kvar i detta land! Men när löftet om uppståndelsen besannas skall Vi låta er stiga fram [med de andra] i en enda, myllrande människomassa.”1?

Om kriget innan Domedagen är nu, hur kan då 70.000 judar komma från Asfahân och följa ad-Dadjdjâl? Alltså, menar de, måste det finnas ett sista krig där till och med stenar och träd talar, vilket rapporteras av Muslim. Med andra ord skall ni inte trötta ut er, säger de. Allâh har redan bestämt detta, se till att vila ut. Jag vill att ni klargör den här frågan.

Svar: Hadîthen:

”Ni kommer att vara i öster och de kommer att vara i väster.”

är svag. Vi behöver inte början av hadîthen eftersom det finns så många hadîther om muslimernas krig mot judarna. Du själv har påpekat några. Således är vi inte i behov av att bekräfta muslimernas krig mot judarna, ty:

إِنَّهُ لَحَقٌّ مِّثْلَ مَا أَنَّكُمْ تَنطِقُونَ

”… allt detta är sanning, [lika sant] som att ni har förmågan att tala!”2

Beträffande detaljeringen som iscensätter dagens läge i den bemärkelsen att vi befinner oss öster om judarna och att de befinner sig väster om oss, även om det dessvärre inte finns något krig mellan muslimerna i öst och judarna i väst, så lägger vi inte ned någon vikt vid denna svaga hadîth.

Vad beträffar tänket att muslimerna inte behöver bry sig om att bekriga judarna eftersom Allâh har bestämt att det skall vara så och att det är omöjligt att lösgöra sig från judarnas belägring innan ´Îsâ (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) kommer, så tycker jag att det är en största villfarelse.

För det första motsäger det islams definitiva grunder som befaller djihâd för Allâhs sak och all möjlig förberedelse för att bekriga Allâhs fiender.

För det andra (den här motsägelsen är värre) motsäger det definitiva hadîther om att judarna kommer inte att finnas i Palestina när ´Îsâ (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) kommer; muslimerna kommer att vara i Palestina och ´Îsâ (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) kommer att vara i Jerusalem. Enligt mig är det därmed omöjligt för judarna att förbli i Palestina och Jerusalem för alltid. Att ´Îsâ stiger ned och att ad-Dadjdjâl dyker upp med 70.000 judar med huvudbonad betyder att judarna har dessförinnan körts ut ur Palestina. Vem skall köra ut dem? Muslimerna som förbereder sig själva inför ´Îsâs (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) nedstigning från himlen, vilket Allâhs sändebud (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) har profeterat om.

117:104

251:23