”Fredsavtal med de otrogna är otro”

Fråga: Beträffande fred med de otrogna, säger vissa att det är en oinskränkt otro. Andra säger att det inte är det…

Svar: När en person talar om dessa frågor, är han ålagd att tala utmed kunskap. Ni vet att sändebudet (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) slöt ett tioårigt långt fredsavtal med Quraysh. De bröt dock fredsavtalet och följaktligen attackerade han (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) dem och erövrade Makkah.

De lärda säger att det är tillåtet att ha fred med de otrogna om man inte klarar av att strida mot dem. Vissa säger att den får vara högst tio år medan andra sätter ingen gräns alls. När muslimerna blir tillräckligt starka, ger de sig på de otrogna. De får antingen konvertera till islam eller förödmjukat betala Djizyah.

När det kommer till dessa frågor, är det obligatoriskt att tala utmed kunskap och inte utmed känslor. För övrigt hatar vi alla de otrogna. Vi önskar att Allâhs ord rådde överallt. Det är emellertid inte tillåtet att tala utmed känslor som är baserade på okunnighet. Allâh (ta´âlâ) sade:

قُلْ إِنَّمَا حَرَّمَ رَبِّيَ الْفَوَاحِشَ مَا ظَهَرَ مِنْهَا وَمَا بَطَنَ وَالإِثْمَ وَالْبَغْيَ بِغَيْرِ الْحَقِّ وَأَن تُشْرِكُواْ بِاللّهِ مَا لَمْ يُنَزِّلْ بِهِ سُلْطَانًا وَأَن تَقُولُواْ عَلَى اللّهِ مَا لاَ تَعْلَمُونَ

”Säg: ”Min Herre förbjuder ingenting annat än skamlösa handlingar, både det som sker öppet och det som sker i hemlighet och [all annan] synd och orättmätigt våld. Och [Han förbjuder er] att sätta vid Allâhs sida det som Han aldrig gett bemyndigande till och att påstå om Allâh det ni inte kan veta.””1

Läs de tidigare lärdas ord när de talar om fredsavtal i Djihâd och hur de förklarar frågan i detalj och klargör den.

Vad gäller personen som säger att det är otro att ha fred med de otrogna, så är det fel. Om en person förnekar Djihâds plikt efter att vi har lärt honom bevisen för att Djihâd är obligatoriskt, är det möjligt att han är otrogen.

1 7:33