En tjugoårig mörk hemlighet

Fråga: Vad är domen för att förneka stening? Anses det vara förnekelse av något välkänt i religionen?

Svar: Om han känner till domen och förnekar den utav omedgörlighet, hädar han och avfaller ur islam. Och om han gör så utav okunnighet eller tvivel, så skall hans fel klargöras för honom. Antingen ångrar han sig efter klargörandet eller också döms han för avfall1.

1al-Qaradhâwî sade:

”Jag skall berätta för er en sak som jag har undanhållit från er. Bara Dr. ´Abdul-´Azîz ´Âmir känner till den. Han var en  egyptisk doktor som arbetade i Libyen. Han känner till detta om mig. Jag har en åsikt som jag har undanhållit från människorna i tjugo år. Jag vill sprida den nu och berätta den för människorna så att vi kan diskutera frågan. Det handlar nämligen om stening i samband med otukt. Stening är ingen islamisk föreskrift. Det är en judisk föreskrift. Profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) godkände den i början. Därefter uppenbarades ”an-Nûr”:

سُورَةٌ أَنزَلْنَاهَا وَفَرَضْنَاهَا وَأَنزَلْنَا فِيهَا آيَاتٍ بَيِّنَاتٍ لَّعَلَّكُمْ تَذَكَّرُونَ الزَّانِيَةُ وَالزَّانِي فَاجْلِدُوا كُلَّ وَاحِدٍ مِّنْهُمَا مِئَةَ جَلْدَةٍ وَلَا تَأْخُذْكُم بِهِمَا رَأْفَةٌ فِي دِينِ اللَّهِ إِن كُنتُمْ تُؤْمِنُونَ بِاللَّهِ وَالْيَوْمِ الْآخِرِ وَلْيَشْهَدْ عَذَابَهُمَا طَائِفَةٌ مِّنَ الْمُؤْمِنِينَ

”En sura som Vi har uppenbarat med klara och tydliga föreskrifter och i den har Vi uppenbarat budskap [som] klara vittnesbörd, för att ni skall lägga [allt] på minnet. Straffet för äktenskapsbryterskan och för äktenskapsbrytaren är hundra piskrapp för var och en; och låt inte medkänsla med dem avhålla er från att följa Allâhs lag, såvida ni tror på Allâh och den Yttersta dagen. Och se till att några troende bevittnar bestraffningen.” (24:1-2)

Den här versen avskaffade steningen… Jag stödjer att stening inte praktiseras. Stening är en judisk föreskrift. Muhammad praktiserade inte en sådan barbarisk föreskrift.” (https://www.youtube.com/watch?v=0C7cl_duVEk&feature=youtu.be)