Domen för att kalla de otrogna för ”bröder” och ”vänner”

Fråga: Vad anser ni om den som kallar de otrogna för ”bröder” och att vi har ett humant brödraskap? Till följd därav kallar vissa sjuksköterskorna för ”syster” utan att veta vad ordet betyder.

Svar: Det är inte tillåtet att kalla den otrogne för ”broder”. Det är inte ens tillåtet att kalla honom för ”vän”, ”broder” eller ”älskling”. Dessa benämningar är inte tillåtna:

إِنَّمَا وَلِيُّكُمُ اللّهُ وَرَسُولُهُ وَالَّذِينَ آمَنُواْ الَّذِينَ يُقِيمُونَ الصَّلاَةَ

”Era beskyddare är inga andra än Allâh och Hans sändebud och de [övriga] troende – de som förrättar bönen…”1

Detta efter att Allâh hade sagt:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ لاَ تَتَّخِذُواْ الْيَهُودَ وَالنَّصَارَى أَوْلِيَاء بَعْضُهُمْ أَوْلِيَاء بَعْضٍ وَمَن يَتَوَلَّهُم مِّنكُمْ فَإِنَّهُ مِنْهُمْ إِنَّ اللّهَ لاَ يَهْدِي الْقَوْمَ الظَّالِمِينَ

”Troende! Välj inte judar och kristna till era bundsförvanter – de stöder och skyddar varandra – och den av er som söker deras stöd och skydd blir en av dem. Allâh vägleder inte de orättfärdiga.”2

Till förbund hör att du anser honom vara din broder, älskling, vän eller något liknande. Det är inte tillåtet. Det hör till förbund. Dessa benämningar tillämpas endast på muslimerna och de troende. Muslimen är muslimens broder:

إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ إِخْوَةٌ فَأَصْلِحُوا بَيْنَ أَخَوَيْكُمْ

”De troende är bröder. Försona därför två bröder…”3

رَبَّنَا اغْفِرْ لَنَا وَلِإِخْوَانِنَا الَّذِينَ سَبَقُونَا بِالْإِيمَانِ

”Herre, ge oss Din förlåtelse och förlåt våra bröder som gått före oss i tron.”4

Din broder är alltså den troende och muslimen. Vad gäller den otrogne, så är han din fiende och inte din broder. Han är ju Allâhs fiende. Allâh (djalla wa ´alâ) sade:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا تَتَّخِذُوا عَدُوِّي وَعَدُوَّكُمْ أَوْلِيَاء تُلْقُونَ إِلَيْهِم بِالْمَوَدَّةِ

”Troende! Tag inte Mina fiender – de är också era fiender – till bundsförvanter som ni skänker vänskap och tillgivenhet…”5

Titta! Hur tar man dem till bundsförvanter? Med vänskap och tillgivenhet. Du får inte tycka om den otrogne eller tilltala honom på ett kärleksfullt eller broderligt vis.

1 5:55

2 5:51

3 49:10

4 59:10

5 60:1