De vill att vi hädar

Allâh (´azza wa djall) sade:

وَدَّ كَثِيرٌ مِّنْ أَهْلِ الْكِتَابِ لَوْ يَرُدُّونَكُم مِّن بَعْدِ إِيمَانِكُمْ كُفَّاراً حَسَدًا مِّنْ عِندِ أَنفُسِهِم مِّن بَعْدِ مَا تَبَيَّنَ لَهُمُ الْحَقُّ فَاعْفُواْ وَاصْفَحُواْ حَتَّى يَأْتِيَ اللّهُ بِأَمْرِهِ إِنَّ اللّهَ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ

Många bland Bokens folk önskar, av avund, att de kunde förmå er att häda den tro som ni har antagit, och detta sedan sanningen klargjorts för dem. Men ha överseende och härda, till dess att Allâh tillkännager Sin vilja! Allâh har allt i Sin makt.”1

Denna givmilda vers bär på flera domar och kuriosum däribland:

1 – Bokens folks enorma avundsjuka på detta samfund.

2 – Den som avundas folks gåvor liknar judarna.

3 – Varning för fiendernas list och svindleri. De vill förmå oss att häda. Alltsedan profetens (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) dagar fram till skrivande stund har de fortsatt kämpa för det. Således skickar nasaréerna missionärer till islamiska länder och framför allt till de fattiga. Det är så de tar makt över människorna för att ta ut dem ur den sanna religionen och föra in dem i den avskaffade som avslås av Allâh.

4 – Bokens folks avund kommer från dem själva. De har inte fått tillstånd att vara det. Inte heller beror deras avund på iakttagelse och förstånd.

5 – Muslimerna varnas för att älska de otrogna. Likaså måste man akta sig för kärlek till synderna som finns bland muslimerna.

6 – Efter att sanningen har klargjorts för dem vill de detta samfund ont uppsåtligt och envist.

7 – De otrogna skall behandlas successivt. I denna vers befaller Allâh (ta´âlâ) överseende och tålamod tills att Allâhs order kommer.

12:109