Billig religion och brist på värdighet

Allâh (subhânahu wa ta´âlâ) sade:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ لاَ تَتَّخِذُواْ الَّذِينَ اتَّخَذُواْ دِينَكُمْ هُزُوًا وَلَعِبًا مِّنَ الَّذِينَ أُوتُواْ الْكِتَابَ مِن قَبْلِكُمْ وَالْكُفَّارَ أَوْلِيَاء وَاتَّقُواْ اللّهَ إِن كُنتُم مُّؤْمِنِينَ وَإِذَا نَادَيْتُمْ إِلَى الصَّلاَةِ اتَّخَذُوهَا هُزُوًا وَلَعِبًا ذَلِكَ بِأَنَّهُمْ قَوْمٌ لاَّ يَعْقِلُونَ

”Troende! Välj inte till bundsförvanter dem som gör er tro till föremål för hån och skämt, vare sig de hör till Bokens folk och de otrogna – men frukta Allâh, om ni är sanna troende – de som, när kallelsen till bön ljuder, hånar och gör narr av den, därför att de är människor som inte använder sitt förstånd.”1

Han förbjuder Sina troende slavar att ha judar, nasaréer och andra otrogna som bundsförvanter som de älskar, är tillgivna till, berättar för om de troendes hemligheter och hjälper dem med något som skadar islam och muslimerna. Den tro som de har fordrar att de inte älskar dem. Den motiverar dem till att hata dem. Gudsfruktan, som handlar om att efterleva Hans order och undvika Hans förbud, leder dem till att hata dem. Detsamma gör hedningarnas och de otrognas uppförande när de förtalar muslimernas religion och gör narr av dem, förnedrar dem och ser ned på dem. Det gör de framför allt med bönen som är muslimernas mest uppenbara ritual och bästa dyrkan. När muslimerna kallar till bön, gör dessa narr av den. Ty de har inget förstånd, de är otroligt okunniga. Om de hade förstått skulle de ha underkastat sig bönen och vetat att den är den största dygden som en själ kan besitta.

Troende! När ni känner de otrognas tillstånd och hur starkt de hatar er och er religion, så skall ni veta att han som inte hatar dem har bevisat följande: dels att islam är billig i hans ögon, dels att han inte bryr sig om vem som förtalar islam eller skymfar med otro och villfarelse, dels att han saknar både värdighet och mänsklighet till fullo.

Hur kan du påstå att du har den rätta och sanna religionen och att allting annat är falskt samtidigt som du tycker om ignoranterna och idioterna som gör narr av den och skämtar om den och dess anhängare? Bara det skall motivera en att hata dem. Det inser alla som har minsta lilla förstånd!

15:57-58