al-Albânî om självmordsattentat på generalens befallning

Fråga: Till dagens moderna stridsteknik hör att självmordssoldater beväpnar sig med bomber och anfaller fienden i pansarvagnar och liknande. Vad är domen för detta? Är det självmord?

Svar: Nej. Självmord är att man dödar sig själv för att slippa detta svåra liv man lever.

Vad gäller din fråga, så är det inte självmord, utan Djihâd för Allâhs sak.

Dock skall man tänka på en sak. Detta skall inte utföras individuellt på egen hand. Detta skall ske på generalens befallning. Om generalen inte är i behov av denna självmordssoldat och anser att han skall gå förlorad mot ett väldigt antal avgudadyrkare och otrogna, blir det obligatoriskt att lyda honom. Personen måste lyda honom även om han inte vill.

Fråga: Ingen skada är alltså skedd?

Svar: Ingen skada är skedd. Detta kallas inte för självmord. Självmord hör till de största synderna i islam. Det utförs endast av en som är arg på sin Herre och fördömer Hans beslut. Vad gäller den andre, så ger han sig på fienden på samma sätt som många av Salaf gjorde det när de tålmodigt och behagade begav sig mot en väldig massa fiender med sina svärd till dess att de stupade, ty de visste att paradiset låg framför dem. Det är alltså en väldig skillnad mellan den som tar sitt liv via denna typ av Djihâd och den som gör det för att slippa leva detta liv eller den som gör detta på egen hand – denna person leder sig själv till undergång.

1 Se http://darulhadith.com/manhaj/albaani_jihad.html för al-Albânîs allmänna syn på denna handling.